Klimaprojekt Kildedal By
Her viser vandet vejen

En fremsynet bydel, hvor der er plads til både mennesker og natur. Også i en fremtid, der byder på kraftigere og hyppigere regn. 

Lige nu er der ikke andet end marker og enge med græssende køer. Men inden for de næste fem år vil de første områder af det 160 hektar store grønne område være både bebygget og beboet. 

Vi er på grænsen mellem Ballerup og Egedal Kommune, hvor den nye bydel Kildedal er i fuld gang med at blive planlagt. 2.000 boliger og 10.000 arbejdspladser. Det kræver ny infrastruktur – både over og under jorden. Et af de første områder, der vil stå færdige, er Kildedal By i Ballerup Kommune.

Vi følger vandet

Vandet har en helt særlig rolle i Kildedal By. Her er det vandets vej gennem området, der sætter rammerne for, hvordan byen indrettes med veje, stier og bygninger. Regnvandet får plads til at brede sig og bliver en synlig del af byens identitet og vandet et rekreativt element – med plads til både hverdagsregn og skybrud. 

Visualisering af Kildedal med mennesker på sti og træbank med bygninger i baggrunden
I pagt med naturen

I stedet for at gemme regnvandet væk i kloakker under jorden vil det løbe og samles på overfladen i grøfter, lavninger og regnvandssøer, der er placeret strategisk i forhold til områdets terræn. Vandområderne er reelt tekniske anlæg til opbevaring, forsinkelse og rensning af regnvand, men vil opleves som natur, og selv adgangsvejene til bassinerne vil fremstå som en naturlig del af områdets øvrige stisystem. Det trækker naturen helt ind mellem bygningerne og giver et grønt og blåt bybillede med bedre muligheder for biodiversitet.

Om Kildedal
  • Kildedal består af tre bydele: Kildedal By (Ballerup Kommune), Kildedal Bakke og Kildedal Nord (Egedal Kommune).
  • Områderne udvikles i forskellig takt hen over de næste 30 år. Inden for fem år vil de første større områder være bygget og beboet.
  • Kildedal By planlægges af Udviklingsselskabet Kildedal A/S, der er et partnerskab ejet af Ballerup Kommune og PensionDanmark.

Plads til langøret flagermus og spidssnudet frø

I og uden for Kildedal By lever flere beskyttede dyrearter. Langøret flagermus, markfirben og spidssnudet frø er blandt de dyr, der er i området. Vi udformer vandområderne, så vi styrker biodiversiteten og skaber de bedste betingelser for dyrene og planterne. Flade skråninger på bassiner og vandløb bruges af padderne til yngel, og på de skråninger, hvor der ikke står vand, sættes planter, der gør det nemmere for padder og andre dyr at finde vinterhi. De våde områder giver også gode levesteder for insekter, der er mad for bl.a. den langørede flagermus.  

En ny by bygget på kompetencer, respekt og tillid 

Når vandet tænkes ind fra de allerførste streger i planlægningen af en ny by, kræver det et tæt samarbejde mellem alle projektets parter. Kildedal By ligger tæt på §3-beskyttede naturområder og tæt på Værebro Å, der i forvejen modtager så meget regnvand, at mere vand vil få åen til at gå over sine bredder og oversvømme moser og enge langs åen. 

Miljøfolk, hydraulikere og arkitekter har alle samlet kræfterne for at udvikle bæredygtige løsninger, der overholder alle krav og skaber de bedste rammer for en by i naturen. 

Visualisering af en sti, træer, vandløb med et barn på hug.
På trods af forskellige interesser i projektet er det lykkedes med gensidig respekt og tillid at skabe en by med plads til et hverdagsliv med vandet helt tæt på.
Sidsel Maimann Davidsen, projektleder
Virksomhedsrapport 2023
Marys bro i skumring med fugle på himlen
Vandressourcecentre
Renere vand i fjord og hav
Skoleklasse er på rundvisningstur
Besøgstjenesten
Viden om vand
To mænd i jakkesæt i en rød sofa
Forord
En bæredygtig omstilling